Rukouskirje 5/2020: Ihmemies

Kun Jeesus sanoi: ”Minä se olen”, he kaikki perääntyivät ja kaatuivat maahan. Jeesus kysyi uudelleen: ”Ketä te etsitte?” He vastasivat: ”Jeesus Nasaretilaista.” Jeesus sanoi heille: ”Johan minä sanoin, että se olen minä. Jos te minua etsitte, antakaa näiden toisten mennä.” Näin kävivät toteen hänen omat sanansa: ”Niistä, jotka olet haltuuni uskonut, en ole antanut yhdenkään joutua hukkaan.” (Joh. 18:6–9)

Aikoinaan puhelimeni soittoäänenä oli tunnussävel tv-sarjasta Ihmemies MacGyver. Kerran se soi täpötäydessä tavaratalon hississä. Ennen kuin ehdin vastata joku hississä olevista tokaisi: ”Sehän on MacGyver, anna sen soida.” Muutkin hississä hymyilivät hyväksyvästi. MacGyver herätti sympatiaa. Teippirullan avulla ja muutamilla satunnaisista esineistä kyhäämillään työkaluilla hän selvisi kiperimmistäkin tilanteista. MacGyver oli heikkojen puolella ja taisteli rohkeasti totuuden puolesta.

”Ihmemies”, sanoivat innokkaat pikkupojat, jotka rukoiltaessa kaatuivat selälleen. Oli tietysti itsetuntoa hivelevää tulla samaistetuksi MacGyveriin, mutta useimmiten minua valitettavasti kutsuttiin kaatajapapiksi. ”No nyt Rysäperäskii o oma kaatajapappi, halleluja!” huudahti mummo Karin piirroksessa katsellessaan pappia, joka nyrkkeilyhanskat kädessä käveli pitkin kirkon käytävää. En tietenkään ole ihmemies enkä kaatajapappikaan. Kaatuminen ei ole minun vaikutustani, vaan Pyhä Henki koskettaa ihmisiä.

Keskustelu kaatumisesta alkoi heti työni alkuaikoina ja jakoi mielipiteet puolesta ja vastaan. Joidenkin mielestä Juntunen käytti joukkovoimaa. Oikeaoppiset tiesivät, että ainakaan ei ole kyse Jumalan voimasta, koska Jumala kaataa eteenpäin eikä taaksepäin. Kerran eräs henkilö parantui ja tuli uskoon tilaisuudessani mutta kaatui taaksepäin. En millään hennonut sanoa hänelle, että väärin kaaduttu. Monissa seurakunnissa kaatumisiin suhtauduttiin hyvin kielteisesti. ”Meilläkin rukoillaan mutta kukaan ei kaadu”, mainosti seurakunta tilaisuuksiaan. Antikarismaattiset herätysliikkeet perustelivat näkemyksiään sillä, että Raamatussa Jeesus ei kaatanut. Kuitenkin kun Jeesusta tultiin pidättämään ja hän sanoi: ”Minä se olen”, kaikki sotilaat kaatuivat. Pyhän Hengen voimavaikutuksia vastustavat ihmiset eivät aina ymmärrä vastustavansa itse Pyhää Henkeä ja Jeesusta.

Suurten herätysten aikoina Henki on puhaltanut usein niin, että ihmiset ovat kaatuneet. Joku kirkkoherra kysyi minulta, mitä uskonsuuntausta edustan. Vastasin hänelle, että kuulun Telppäsniityn körtteihin. Telppäsniityllä oli aikoinaan körttejä heinänteossa, ja kun Pyhä Henki puhalsi, he kaatuivat kaikki ja puhuivat kielillä.

Kaatuminen ei ole tärkeää. Oleellista on, toimiiko Pyhä Henki vai muut voimat. Monilla voimilla voidaan parantaa ja kaataakin, mutta vain Pyhä Henki kirkastaa Jeesusta, ristin miestä. Eräs tv-evankelista pyöritti aikoinaan takkiaan massakokouksissa ja ihmiset lakosivat. Millä voimilla toimitaan, on ajankohtainen kysymys tänäänkin. Monet turvautuvat henkiparantajiin ja New Age -hoitajiin, koska seurakunta ei pysty vastaamaan heidän tarpeisiinsa. Nämä voimat vievät poispäin Kristuksesta ja uskon tieltä.

Jumala vai ihminen

”Kumpi paransi minut, sinä vai Jumala?” kyseli muutama viikko sitten henkilö, joka sai apua selkä- ja käsikipuunsa. Kun sanoin, että Jumala paransi ja minä vain rukoilin, hän hieman harmistui: ”Minulle olisi ollut helpompaa, jos sinä olisit ollut parantaja. Nyt joudun ottamaan kantaa hengellisiin kysymyksiin. Onko Jumala olemassa ja parantaako hän?” Kehotin häntä lukemaan Raamattua. Muistutin, että tärkeintä on pelastua ja lähteä Jeesuksen seuraan. Hän lupasi harkita asiaa. Parantaminen on myös hyvä evankelioimisen väline. Monet lähetyssaarnaajat ovat kertoneet, että kun kylän poppamies parani, koko heimo tuli uskoon. Vaikka Jeesus paransi sairaita, herätti kuolleita ja ruokki tuhansia, kaikkein suurin ihme on se, että Jumalan poika tuli ihmiseksi, uhrasi itsensä ristin puulla ja sovitti syntimme. Risti kertoo Jumalan rakkaudesta meitä kohtaan. Sen suurempaa rakkautta ei ole kuin antaa henkensä toisen puolesta, sanoo Jeesus. Jeesus toimii niin, Ihmemies.

Kiitos tuestasi

”Syöpähoitoni maksaa yksityisessä sairaalassa noin 90 000 euroa, eikä parantumisesta ole takeita”, kertoi tuttavani. Melko kallista tämä elämä. Terveyden kustannuksella osataan rahastaa hengellisessäkin kentässä. Vain 1000 dollaria maksaa tänään rukous sairaan puolesta, kuuluttaa parantajaevankelista. Herra oli kuulemma puhunut hänelle tarkasti. Jos rahan keräämisestä tulee toiminnan päätarkoitus ja voimavaikutuksia ilmenee, kyseessä ei ole Pyhä Henki. Ihminen voi mammonaa tavoitellessaan kadottaa yhteyden Pyhään Henkeen ja pahimmillaan antautua vieraiden voimien palvelukseen. Minkä verran tukea voi työlleen pyytää? Mikä on se palkka, jonka työmies on ansainnut? Olen saanut tehdä evankeliumin työtä vuosikausia. Kiitos, että olet nähnyt sen arvokkaana ja tukenut työtäni.

PS: Tilaisuuksia ei voida vielä koronaviruksen vuoksi järjestää, mutta olen rukoillut paljon ihmisten puolesta yksityisesti ja tavannutkin heitä.

Siunattua syksyä!

Seppo