Rukouskirje 4/2020: Voittamisen anatomia

”Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni kadottaa, on sen löytävä. Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin?” (Matt. 16:25–26)

Voittamista arvostetaan

Poikien 60 metrin juoksukilpailu on alkamassa. Voittajaehdokkaana pidetty asettuu itsevarmana lähtöviivalle. Lähdössä tapahtuu kuitenkin joku kömmähdys: voittajana pidetty horjahtaa ja kaatuu rähmälleen. Hätääntyneenä hän huutaa muiden perään: ”Oottakaa voittajaa!”

Ehkä emme eroa kymmenvuotiaasta pojasta paljoakaan. Voitto on tärkeä ja voittajan on helppo hymyillä. Elämme voittamisen kulttuurissa. Miljardiomaisuuden luonut koripalloilija Michael Jordan on todennut, ettei millään muulla ollut väliä kuin voittamisella. Jos voittaminen vaati raakuutta, hän oli valmis olemaan raaka. Joukkuetoverit pelkäsivät ja kunnioittivat häntä. Henkilökunnalleen Michael Jordan on antanut koodinimiä. Turvamies on Myrkky, joku toinen taas Hovimestari, ja hänestä itsestään käytetään koodinimeä Jumala. (Saska Saarikoski: Filosofia Michael Jordanin mukaan, Helsingin Sanomat 14.5.2020.)

Sisäinen sankari

Edesmenneen lääkäri Aki Hintsan mielestä tavoitteiden pitäisi perustua arvoihin ja nykyhetkeen pitäisi olla tyytyväinen silloinkin, kun tavoitteita ei ole vielä saavutettu. Toki Aki tiesi, että hänen sanansa ovat teoriaa. Käytännössä arvot unohdetaan ja voitto on saatava hinnalla millä hyvänsä. Aki suositteli valmennettavilleen keksimäänsä menestyksen ympyrää. Siinä haettiin tasapainoa elämän kaikille eri osa-alueille. Se takasi mahdollisuuden maksimaaliseen suoritukseen. Jos elämä tuntui hyvältä, tuloksetkin olivat hyviä. Maailman talousfoorumin perustaja Klaus Schwab piti Hintsan ohjelmaa vastauksena moniin terveysongelmiin. (Oskari Saari: Aki Hintsa – Voittamisen anatomia.)

Aki yritti saada valmennettavansa ohjautumaan sisältä päin, ytimestä käsin. Hänelle itselleen ydin oli saada olla Jumalan lapsi. Sisältä päin ohjautuva joutuu pohtimaan elämää eri tavalla kuin ulkoiseen suoritukseen pyrkivä. Mitä on mielekäs elämä ja mikä on tavoittelemisen arvoista? Minne ylipäänsä olen menossa?

Elämän tietä etsivälle Paavo Ruotsalaiselle seppä Högman antoi kuuluisan neuvon: ”Yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki – Kristuksen sisällinen tunto.” Kristuksen seuraajalle maallinen menestyminen ei ole tärkeintä. ”Kertokaas herra Hintsa, että ihanko Jumalan kutsusta lähditte Etiopian vaikeisiin olosuhteisiin lääkäriksi”, kysyi lääkärikollega Akilta hänen sairastaessaan syöpää. ”Kyllä, Jumala kutsui minut Etiopiaan, mutta myös Formula 1:iin”, vastasi Aki.

Riskejä ei pidä välttää

Toisinaan Jumalan tahto on pelottava, koska Hän pyytää valitsemaan elämän, joka kirvoittaa vertaistemme suosionosoitukset tai elämän, joka käytännössä muuttaa toisten elämää rakkauden kautta, pohtii Gary A. Haugen. Hän jätti huippuviran Yhdysvaltain oikeusministeriössä perustaakseen ihmiskaupan vastaisen organisaation (International Justice Mission). Haugen sai järjestöönsä huippulakimies Sean Littonin, joka kutsui itseään hulluksi tiedemieheksi. Litton pohti: ”Olin urani huipulla, pystyin tekemään mitä tahansa. Olin varma siitä, että jos menisin ulkomaille muutamaksi vuodeksi jonkun pienen kristillisen porukan palvelukseen, päätyisin palattuani surkeaan hommaan. Se oli kuin matematiikkaa, ei tunnetta. Minulla ei ollut uskoa siihen, että Jumala voisi jotenkin pitää minusta huolen ja että kenties saattaisin saada siitä iloa. Ei, varauduin vain olemaan yksinäni ja kärsimään, mutta pestauduin kokeeksi ja pelastaakseni sen yhden lapsen.” Mitä Littonille tapahtui? Hän pelasti satoja naisia ja lapsia hyväksikäytöltä ja lapsiprostituutio kirjaimellisesti lakkautettiin monista kaupungeista. (Gary A. Haugen: Rohkeus ratkaisee.)

Onko menestyminen sitä, että saan turvalliset olosuhteet ja menestyksen, joka näkyy vaurautena ja arvostuksena? Vai onko menestyminen sitä, että saan mielekkään elämän, jossa on syvä Jumalan tuntemus ja jossa tapahtuu ihmeitä, tai että saan elämän, joka on suuri seikkailu? Mikä on voittajan elämää?

Kuolema on voitettu

”Ei minulla ole mitään hätää”, selitti Aki Hintsa sairasvuoteella Lewis Hamiltonille. ”Menen pokkaamaan palkintoa, sillä elämä on minulle Kristus ja kuolema voitto, niin että joku palkintohan sieltä tulee. Ongelma on enemmänkin palkintojen jakajalla”, tuumi Aki. ”Entä minä sitten?” kyseli Hamilton hätääntyneenä. ”Vielä voisit säätää vähän”, neuvoi Aki. Hamilton saapui Akin hautajaisiin Ähtäriin ainoana formulakuljettajana. Samana vuonna hän voitti maailmanmestaruuden. Viimeisessä osakilpailussa Abu Dhabissa hän seisoi voittajana palkintokorokkeella. Yhtäkkiä hän riisui ajohaalarin niin, että paljas selkä näkyi yleisölle. Selkään oli tatuoitu sen kokonaan peittävä risti. Hamilton oli säätänyt.

Kiitos tuestasi

Korona-aikana yhteiskunta on jonkin verran hidastunut. Aikaa kirjojen lukemiseen on ollut enemmän. Lueskelin Franciscus Assisilaisesta kertovaa kirjaa nimeltä Kutsu köyhyyteen. Korruptoitunut katolinen kirkko tarvitsi köyhyyteen sitoutunutta luostarijärjestöä imagonsa pelastamiseksi. Kun vertaa hänen elämäänsä menestyneiden supersaarnaajien elämään, joutuu kysymään, ovatko he saman Herran palveluksessa. Jos rahan hankinnasta uskonnon avulla tulee toiminnan motivaatio, on Jumalan henki silloin väistynyt. Olen rukoillut hiljaisuudessa sairaiden puolesta. Joskus parantuminen on pitkä prosessi. Eräs ystäväni sai bakteerin silmäänsä ja hänen näkökykynsä aleni 20 %:iin. Lääkäri arveli, että hän sokeutuu. Nyt näkökyky on palautunut noin 80 %:iin. Lääkärin mielestä se oli ennennäkemätöntä. Rukous kannattaa aina. Kiitos kun olet tukenut työtäni.

Hyvää kesää!

Seppo