Rukouskirje 2/2021: Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan

”Jerusalem, Jerusalem! Sinä tapat profeetat ja kivität ne, jotka on lähetetty sinun luoksesi. Miten monesti olenkaan tahtonut koota lapsesi, niin kuin kanaemo kokoaa poikaset siipiensä suojaan! Mutta te ette ole tahtoneet tulla.” (Matt. 23:37)

Psykopaatin paatissa

Kirjassaan Psykopaatit ympärilläni Thomas Erikson varoittaa ihmisistä, jotka voivat vaikuttaa hyvinkin miellyttäviltä, mutta jättävät jälkeensä ihmisraunioita: ”Moni psykopaatin kynsiin joutunut menettää kokonaan elämänhalunsa.” Miksi nämä miellyttävät ihmiset ovat vaarallisia? Psykopaatit osaavat herättää luottamusta ja he voivat hurmata suuriakin massoja. Kaikki tapahtuu ihmisten kustannuksella. Psykopaatit ovat patologisia valehtelijoita ja osaavat sekoittaa fiktion ja faktan siinä määrin, että siitä monesti toistettuna tulee uusi totuus.

Psykopaatit osaavat näytellä tunteita taitavasti, mutta heiltä puuttuu empatiakyky. He keräävät ympärillensä ”hyödyllisiä idiootteja”, joista tulee häntä suojeleva hovi. Psykopaatteja on monen tasoisia. Pahimpia ovat ne, jotka ovat suuntautuneet pahaan, mutta joilla on miellyttävä naamio. He voivat nousta yhteiskunnassa johtaviin asemiin, vaikka suuriksi valtionpäämiehiksi. Psykopaatit eivät pidä itseään sairaina, sen sijaan he asettavat itsensä täysin toisten yläpuolelle. Psykopaatit eivät muutu, eikä heidän käytöstään voida selittää lapsuuden traumoilla. Samassa perheessä saattaa olla psykopaatti, joka on saanut samanlaisen kasvatuksen kuin muutkin perheen lapset. Jos psykopaatti tulee uskoon, hänestä tulee uskovainen psykopaatti, joka hallitsee raamatullisen teologian ja sanaston käyttäen sitä hyväkseen.

Seurakunnan johtajana hänestä voi tulla hyvinkin valloittava ja karismaattinen. Pian seurakuntalaivassa olevat huomaavat olevansa myrskyssä, keinuvassa psykopaatin paatissa. Aluksi seurakunnan talous näyttää kohentuvan ja monenlaiset tulevaisuudenkuvat alkavat elää uudella tavalla. Uhkakuvat ja salaliittoteoriat ovat aiheita, joita psykopaatti suoltaa. Pelko alkaa hallita ihmisten elämää. Psykopaattisaarnaaja antaa ymmärtää, että hänen seuraajansa ovat valittu kansa. Tietenkään kaikki uhkakuvia luovat eivät ole psykopaatteja. Muistan nuoruudesta, kuinka monet perheet muuttivat ulkomaille, lähinnä Kanadaan tai Australiaan. Seurakuntalaiset tiesivät profetioiden ja saarnaajien kautta, että venäläiset olivat juuri tulossa ja Jeesus sen jälkeen.

Jumala on kanssamme

Teologi Dietrich Bonhoeffer eli aikana, jolloin Adolf Hitler alkoi johtaa saksalaisia, ja myös kirkko alistettiin hänen valtaansa. Aluksi Hitler nosti kansantalouden uuteen nousuun. Häntä ihailtiin myöskin muualla Euroopassa. Olympialaisten aikaan vuonna 1936 Hitler tahtoi näyttää ulospäin, että Saksa oli vahva ja kristillinen maa. Tosin Hitleriä arvostelevat eri kirkkokuntien kristityt saivat kohdata toisensa uudenlaisen ekumenian merkeissä keskitysleirillä. (Ylva Eggehorn: Valoon ja vastuuseen.)

Bonhoefferin mielestä Hitler edusti sitä hullua, joka ajoi autolla ihmisten päälle, ja ainoa keino pelastaa ihmiset oli ensiksi väkivalloin irrottaa hullun kädet auton ratista. Bonhoeffer oli mukana siinä joukossa, joka yritti syöstä Hitlerin vallasta. Hänen osallisuutensa murhayrityksiin paljastui ja hänet tuomittiin kuolemaan. Vielä ennen kuolemaansa hän koki olevansa turvassa Jumalan huolenpidossa ja kirjoitti kuuluisan virren 600 sanat: ”Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman, niin että uuden virren sävelillä kuulemme kansasi jo laulavan.” Rukous vahvistaa Bonhoefferin kuvaamaa toisen maailman ääntä. Jumala tulee rukouksien kautta meitä lähelle ja kertoo, että Hän on tässä elämäntilanteessa meidän kanssamme. Bonhoeffer koki Jumalan läsnäolon vahvasti myöskin kuolinpäivänään ja suhtautui kuolemaansa rauhallisin mielin.

”Minusta tuntuu, että lämmin huopa kääritään ympärilleni ja joku pitää minua kädestä”, selvittää henkilö, jonka kanssa rukoilemme hänen unettomuutensa vuoksi. Rukous on auttanut häntä ihan käytännössä. Ennen hän pelkäsi nukahtamista ja nukkui vain pari tuntia yössä. Heti seuraavana yönä hän nukkui kahdeksan tuntia ja tämän jälkeen yöunet ovat venyneet jopa yhteentoista tuntiin. Hän sai voimansa ja ilonsa takaisin. Rukouksen kautta pääsemme Jumalan läsnäoloon. Hänen ilonsa ja rauhansa voi tulla osaksemme missä olosuhteissa tahansa. ”Hyvyyden voiman uskollinen suoja piirittää meitä, kuinka käyneekin. Illasta aamuun kanssamme on Luoja. Häneltä saamme huomispäivänkin.” (virsi 600)

Kiitos tuestasi

“Jeesukseen me luotamme, mutta muut maksavat käteisellä”, luki erään moottoripyöräliikkeen seinällä. Hengellisessä kentässä aina vallasta kiinnostunut psykopaatti hakee asemansa rahan avulla. Usein hän samaistaa Jeesuksen sanat ja omat sanansa. Psykopaatilla ei ole omaatuntoa ja siksi hän vaivattomasti voi pitää omia sanojaan Jeesuksen sanoina ilman tunnontuskia. Hän vetoaa kannattajiinsa luomalla kuvaa, että tämä Jeesuksen antama arvokas tehtävä, jossa hän on vain vähäinen välikappale, tarvitsee nyt kipeästi juuri sinun rahojasi. Hän siirtää rahanantamisesta vastuun sinulle. Jos et anna, olet syyllinen siihen, että Jumalan tahto ei tapahdu maan päällä. Kukapa haluaisi vastustaa Jumalaa tässä asiassa ja onhan vielä taivasosuuskin kiinni siitä, kuinka paljon olet uhrannut juuri hänen toimintaansa. Uskon, että nämä psykopaatit ovat palkkansa ansainneet. He tulevat saamaan Jumalan edessä ansionsa mukaan, niin kuin saavat ne, jotka toisia huijaavat. Kiitos kun olet tukenut työtämme, toivottavasti ilman minkäänlaisia pakottavia velvoitteita.

Siunattua kevättä,

Seppo