Rukouskirje 7/2021: Rauhallista joulua

“Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan, ja tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen. Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo.” (Matt. 2:9–10)

Sydämen asia

”Kun juhla on niin juhla on” vastasi 10-vuotias poika opettajan kysyessä häneltä, miksi joulua vietetään. Olemme vieraantuneet joulun ydinsanomasta. Toki tiedämme miksi joulua vietetään, mutta käytännössä emme juuri ajattele sitä. Kokemus elämästä Jeesuksen kanssa puuttuu. ”Ihmiset eivät voi muuttua Jumalan tahdon mukaisiksi kuulemalla tai lukemalla Jumalan tahdosta. Tärkeintä ei ole kuunnella itseään vaan kuunnella hiljaa Jumalaa. Tarvitset paljon vähemmän uutta tietoa kuin jo oppimasi tiedon käytäntöön panoa.” (François de Fénelon: Fénelonin kirjeet. Ohjeita hengellisen elämän syventämiseksi.)

Jeesuksen seuraaminen on sydämen asia. Raamatun lukeminen ei aina valitettavasti vaikuta sydämen tilaan. Sana ei tule lihaksi. ”Voisimmepa käydä raamattuopiston kurssin ja muuttua sen kautta myötätuntoisiksi, mutta ei, se ei ole mahdollista. Myötätunto syntyy, kun annamme Hänen tehdä työnsä meissä ja meidän kauttamme, Hänen, joka on jo voittanut taistelun hyvyyden puolesta.” (Carter Conlon: Järkähtämättömät. Kun kaikki horjuu, Jumalaan voi luottaa.) Hengelliseen elämään tarvitsemme Pyhän Hengen voimaa, omassa voimassa väsymme.

Tunnen kuinka vauhti kiihtyy

”Minkälaista yhteiskuntaa kohti olemme menossa?” pohtii Sini Setälä mielipidekirjoituksessaan Nopeasti oppiminen on korvannut oppimisen ilon (Helsingin Sanomat 2.12.2021). Hän sanoo kuunnelleensa kauhuissaan lääkäriystäviään ja rakennusalalla työskenteleviä tuttaviaan, jotka ovat kertoneet tehokkuusajattelun mukanaan tuomista työn laadun heikkenemisistä. ”Tuntui siltä kuin yrittäisin Prismassa perjantai-iltana ryhmäyttää kaikkia, jotka sattuvat asioimaan siellä yhtä aikaa”, sanoo työuupumuksen vuoksi sairaslomalle jäänyt opettaja Tommi Kinnunen. Hän harmittelee, että lukiosta on tulossa opetustehdas, jossa väsyvät sekä opettajat että oppilaat. (Emmi-Liia Sjöholm: Lukion uuvuttama. Helsingin Sanomat 2.12.2021.)

Väsyminen ulottuu myös hengelliseen työhön. Ristin Voitto -lehti (48/2021) siteeraa Barna Groupin tutkimusta, jonka mukaan 40 % yhdysvaltalaispastoreista on ajatellut työnsä lopettamista. Kiire ei lopu suorittamalla enemmän. Vauhti vain kiihtyy ja pahoinvointi lisääntyy. Jonot terapeuteille kasvavat. Voimmeko hiljentää vauhtia markkinavoimien puristuksessa? Jeesus eli meihin verrattuna hyvin hitaassa yhteiskunnassa, mutta silti kannattaa ottaa oppia hänen sanoistaan: ”Oppikaa minusta, sillä minä olen hiljainen ja nöyrä sydämeltäni, niin saatte levon sielullenne.” Rauha löytyy Hänessä.

Paha vaanii

Ensimmäisenä jouluna pahuuden voimat riehaantuivat. Herodes surmautti lapsia varmistaakseen oman valtansa. Länsimaisessa kulttuurissa emme usko henkivaltoihin. Jokin aika sitten tapasin ihmisen, joka oli kirottu henkisen hyvinvoinnin matkalla Brasiliassa. Astiat alkoivat liikkua kotona ja ihmiset hylkäsivät hänet lähipiiriä myöten. ”Omituisin psykoosi, jonka olen tavannut”, kommentoi psykiatri. Apua vaivaan ei löytynyt terapeuteilta eikä seurakunnasta. Yrittäessään tulla raamattupiiriin hän oli tukehtua ovelle. Vasta kolmannella kerralla hän onnistui pääsemään sisälle. Rukoilin hänen puolestaan lyhyesti ja voimat alkoivat hellittää. Viiden vuoden yksinäisyyden jälkeen hänelle koittaa erilainen joulu. Jeesus vapauttaa vangitut.

Lasten juhla

Ehkä uskontotunnin innoittamina 10-vuotiaat pojat kävivät epätavallista keskustelua välitunnilla: ”Kyllä minä Jumalaan uskon, mutta en sellaiseen, joka syntyi jouluna ja kuoli pääsiäisenä.” Muut nyökyttelivät hyväksyvästi. Yksi pojista kuitenkin sanoi: ”Minä taas uskon sellaiseen Jumalaan, joka syntyi jouluna ja kuoli pääsiäisenä ja on täällä keskellämme.” Hän oli saanut paljon rukousvastauksia. Jeesus kehotti meitä tulemaan lasten kaltaisiksi. Joulu on lasten juhla.

Kiitos tuestasi

”Kaikkeen ne uskontoa tunkeekin, niin kuin jouluun”, siteerasi pastori jonkun kommenttia saarnassaan. Joulupukit ja tontut ovat valloittaneet joulun. Markkinointi alkaa yhä aikaisemmin. Toisaalta liiketoiminta ulottuu myös uskontoon. Joulupuurot ja vellit ovat sekaisin. Hengellinen työ tarvitsee kuitenkin rahaa, mutta joutuu harhapoluille silloin, kun siitä tulee pelkästään rahan ansaitsemiskeino. Kiitos kun olet tukenut työtämme tänäkin vuonna.

Hyvää ja siunattua joulua!

Seppo