Rukouskirje 3/2023: Henki puhaltaa missä tahtoo

”Yhtäkkiä kuului taivaasta kohahdus, kuin olisi käynyt raju tuulenpuuska, ja se täytti koko sen talon, jossa he olivat. He näkivät tulenlieskoja, kuin kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat itse kunkin päälle. He tulivat täyteen Pyhää Henkeä ja alkoivat puhua eri kielillä sitä mitä Henki antoi heille puhuttavaksi.” (Apt. 2:2–4)

Tuulkoonpa hiljaa tai myrskyn lailla

Vuosia sitten tapahtui merkillinen asia. Ystäväni soitti minulle ja pyysi rukousta päänsärkyyn. Hän oli kukkaostoksilla taimimyymälän teltassa. Lupasin rukoilla ja soittaa vähän ajan päästä takaisin. Ystäväni vastasi soittooni hämmästyneenä. Heti suljettuani puhelimen tuulenpuuska oli tullut teltan sisään ja nostanut sen ilmaan. Päänsärky oli saman tien unohtunut. Seuraavana päivänä tapahtumasta uutisoitiin iltapäivälehdessä. Meteorologin mukaan tällaisia maasta nousevia puuskia voi silloin tällöin esiintyä. En osaa sanoa oliko rukouksella asian kanssa mitään tekemistä.  Raamattu sanoo Apostolien teoissa, että ensimmäisenä helluntaina kuului kohahdus ja tuli kova tuulenpuuska. Pyhä Henki täytti paikalla olleet ihmiset. Emme välttämättä tarvitse tuulenpuuskia, mutta tarvitsemme Pyhän Hengen voimaa elämäämme, ilman Häntä emme selviä. Jumala lähetti Pyhän Hengen avuksemme.

Kun tutkii herätysten historiaa, huomaa että Pyhän Hengen voimavaikutukset ovat olleet hyvin ihmeellisiä ja vaikuttaneet myrskyn lailla. ”Noin kolmen aikaan aamuyöstä ollessamme edelleen rukouksessa Jumalan voima laskeutui yllemme, että monet huusivat pyhän ilon vallassa kun taas toiset kaatuivat maahan”, muistelee George Whitefield vuoden 1739 rukouskokousta, johon osallistui noin 60 ihmistä. Joskus Hengen tuuli puhalsi saarnan aikana niin, että ihmiset alkoivat tunnustaa syntejään ja kaatuivat maahan. Azusa-kadun herätyksessä 1900-luvun alussa ihmiset saattoivat kaatua jo rakennuksen ulkopuolella ja alkoivat puhua kielillä. Rakennuksen yllä nähtiin tulenlieskoja ja palokuntakin kutsuttiin paikalle ihmettä todistamaan. Yleensä herätykset olivat lyhytaikaisia (2–3 vuotta), mutta niistä lähti maailmalle uusia herätyksiä.

Jumala haluaa antaa meille Pyhän Henkensä. ”Jos kerran te pahat ihmiset osaatte antaa lapsillenne kaikenlaista hyvää, niin totta kai teidän Isänne paljon ennemmin antaa taivaasta Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä pyytävät.” (Luuk. 11:13) Kun me rukoilemme, Jumala lähettää Henkensä. ”Siellä missä on paljon rukousta, on paljon Henkeä, siellä missä on paljon Henkeä, on yhä enenevää rukousta. – – Rukous ei ole pelkästään sitä, että menemme Jumalan luo pyytämään Häneltä jotakin. Se on ennen kaikkea yhteyttä Jumalaan sekä pääsemistä Hänen pyhyytensä ja rakkautensa voiman alle.”  (Andrew Murray: Ikuisen ihmettelyä.)

Rukoileva ihminen vaeltaa Hengessä. Rukousta ja Henkeä ei voida erottaa toisistaan. Rukoilija ei vaella enää pelkästään oman viisautensa varassa, vaan Jumalan. Joskus Jumalan viisaus näyttää hullutukselta, mutta siinä toteutuu Jumalan tahto. Parantajaevankelista Kathryn Kuhlman sanoi, että jokainen saattaa kokea Pyhän Hengen toiminnan elämässään, jos haluaa maksaa hinnan. Hinnan maksaminen ei tapahdu kerralla; se alkaa antautumisella Jumalalle ja jatkuu päätöksellä seurata Jumalaa joka päivä. Ulkopuolisten silmissä Kuhlmanin kommunikaatio Jumalan kanssa tuntui läheiseltä. Hän keskusteli alituisesti taivaaseen. ”Maailma nimitti minua hulluksi, koska annoin koko elämäni Hänelle, jota en ole nähnyt.”

Voimat vastakkain

Raamattu kehottaa koettelemaan, ovatko henget Jumalasta. Eräs tuttavani lähti ulkomaille energiahoitoihin. Samalla hän kuitenkin halusi rukoilla puhelimessa kanssani. Joka kerta kun hän oli ollut hoidoissa ja rukoilimme, hän kaatui selälleen ja jäykistyi. Voimat ottivat yhteen. Energiahoitajat pelästyivät, mikä ilmiö tämä oli. Kerroin, että voimavaikutukset ilmenivät tällaisina, jos energiahoitoja on annettu. Aikoinaan hypnologi Olavi Hakasalo (Olliver Hawk) tahtoi selvittää, mikä oli Niilo Yli-Vainion voiman salaisuus, kun hän kaatoi ihmisiä. Hän päätti osallistua rukoustilaisuuteen. Yli-Vainion rukoillessa Hakasalo lennähti monta metriä taaksepäin ja mätkähti selälleen. Voimat ottivat tässäkin yhteen. ”Se mies kaataa puhvelinkin”, muisteli Hakasalo.

Voima heikkoudessa

Uskoon tullessani ajattelin, että ihminen kasvaa hengellisesti suuremmaksi. Johannes Kastaja sanoi Jeesuksen ilmestyessä, että Jeesuksen tuli kasvaa ja hänen vähetä. Vanhempana armon merkitys kirkastuu yhä enemmän. Jumalasta tulee suurempi. Saarnaaja Klaus Korhonen sanoo, että hänestä on tullut armon kerjäläinen. (Klaus Korhonen: Paimenen päiväkirja.) Kristitty kulkee mestarinsa jalanjäljissä ristin tiellä. Tällä tiellä ilo ja kärsimys on yhteinen. Jumala rakastaa ja kantaa meitä päivittäin. ”Vanhurskaan polku on kuin aamurusko, joka kirkastuu kirkastumistaan”. (San. 4:18) ”Jumalalle, joka meissä vaikuttavalla voimallaan kykenee tekemään monin verroin enemmän kuin osaamme pyytää tai edes ajatella.” (Ef. 3:20)

Kiitos tuestasi

Joitakin vuosia sitten jouduin vaikean valinnan eteen. Mietin puutunko hengelliseen väkivaltaan. Uhreja ilmaantui useita, jotka tulivat samasta osoitteesta. Itselleni edullisinta olisi ollut olla hiljaa. Jumala kuitenkin kehotti selvittämään asiaa. Rötöstelijä edusti suurta hengellistä valtaa ja rahoitti toimintaa. Ei ihme, että kimppuuni hyökättiin ja menetin kannattajia. Varoittajaa ja pahan puhujaa on joskus vaikea erottaa toisistaan. Hengellinen kenttä ei muuttunut miksikään, mutta minä muutuin. Rohkeus kasvoi. Taloudellisesti päätös ei ollut kovin viisas, mutta Jumala on johdattanut tähän päivään saakka. Kiitos kun olet tukenut työtäni ja nähnyt sen arvokkaana.

Siunattua kesää!

Seppo