Rukouskirje 1/2021: Kerro minulle jotain hyvää

”Vaikka minulla olisi profetoimisen lahja, vaikka tuntisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin vuoria siirtää, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään.” (1.Kor. 13:2)

Profeetat ja ennustajat

”Ei ne ole oikeita profeettoja, jotka itsestään profeettoja tekevät”, huomautti muusikko pilke silmäkulmassa kollegoilleen, jotka olivat laittaneet kiertueensa nimeksi ”Profeetat”. Hengellisessä kentässä on monia, jotka pitävät itseään profeettoina. Ketkä oikeasti ovat profeettoja? Vanhassa testamentissa Jumala valitsi ihmisiä ja vuodatti Henkensä heihin. Profeetat ilmoittivat Jumalan tahdon. Usein kansaa kehotettiin parannukseen ja kääntymään pois pahoilta teiltä takaisin Herran yhteyteen. Sen sijaan väärät profeetat eivät juuri parannukseen kehottaneet. ”Jos he olisivat seisoneet minun neuvottelussani, niin he julistaisivat minun sanani kansalleni ja kääntäisivät heidät pois heidän pahalta tieltään ja pahoista teoistansa.” (Jer. 23:22)

Uudessa testamentissa Pyhä Henki jakoi armolahjojaan ja jokainen, joka sai profetoimisen lahjan, saattoi profetoida. ”Teologi, kirjailija Kevin Simington perää vastuullisuutta profetioiden määrittelyyn. Raamatullinen profetia oli se, kun Jumala puhui selvästi henkilölle ja tämä välitti Jumalan viestin Jumalan kansalle. Mutta – profetian konsepti näyttää olevan vesitetty eräänlaiseksi hengelliseksi kuvitteluksi – kuvittele vain jotakin hengessä ja puhu se! hän kuvailee MyChristiandaily.comissa.” (Ruut Ahonen: Lisäsivätkö profetiat presidentinvaihdospettymystä? Ristin voitto 3/2021.)

Profetoiminen on vajavaista, virheitä sattuu. Monien profeettojen tavoin Jeremiah Johnson profetoi Trumpille jatkokautta. Hän kuitenkin pyysi anteeksi profetiaansa ja sai osakseen viharyöpyn. ”Olen saanut useita tappouhkauksia ja tuhansia ja tuhansia sähköpostiviestejä kristityiltä – Minut on leimattu pelkuriksi, petturiksi, Pyhän Hengen pettäjäksi ja kirottu ainakin 500 kertaa.” (Ruut Ahonen: Lisäsivätkö profetiat presidentinvaihdospettymystä? Ristin voitto 3/2021.)

Itsekin jouduin hengellisen raivon kohteeksi, tosin toisesta syystä. Arvostelin suomalaista ”profeettaa” väärinkäytöksistä, jonka seurauksena muun muassa autoni renkaat puhkaistiin 20 kertaa. Yksi harvoista, jotka uskalsivat tuoda esiin ”profeetan” toimintaa, oli rikostoimittaja Harri Nykänen. Hän luki suuren määrän tämän kirjoittamaa aineistoa: ”Hän suolsi liukuhihnalta ennustuksia ja tuomion päivän näkyjä, milloin mistäkin aiheesta.” Nykäsen mielestä ”profeetalla” oli ”rahan keräämisen lahja”, eikä hän ujostellut käyttää Jeesusta rahan keruun puhemiehenä. Välillä Jeesus kertoi tarkan summankin. Vaikka ennustukset olivat vääriä, niitä ei juuri oikaistu. Myös salaliittoteorioihin uskovia on vaikea saada näkemään totuus. Hehän juuri uskovat näkevänsä oikein ja pitävät muita sokeina.

Nykyään on suosittua ottaa yhteyttä ennustajiin. Ihmiset eivät ymmärrä, että he samalla altistuvat niille voimille, joista ennustajat ammentavat tietonsa. Nuoruudessa työpaikallani oli ennustaja. Hän osasi hyvin kertoa työtovereilleni, mitä heidän elämässään oli tapahtunut. Tullessaan minun kohdalleni hän kysyi: ”Oletko sinä joku uskovainen, sillä uskovaisista en saa mitään kuvaa? Yleensä kuva muodostuu ikään kuin valkokankaalle, nyt sitä ei tule.” Huokasin helpotuksesta, kristityt ovat turvassa ennustajilta. Ennustajat saavat usein aseman ihmisten elämässä lupaamalla heille jotain hyvää. Jumala harvoin kertoo meille tulevasta menestyksestä.

Kun ennuste pelottaa

Usein tulevaisuus pelottaa, on monenlaisia uhkakuvia. Kauanko korona jatkuu, saanko pitää työpaikkani, miten terveys kestää, miten sairauteni etenee, onko kukaan kanssani yksinäisyydessä? Huolenaiheita riittää.

Aina silloin tällöin saamme hyviä uutisia. Pahalta kuulostava ennuste ei toteudukaan. Ennuste vaikutti huonolta, kun 10-vuotias kätensä lasiin loukannut poika vietiin lääkärille. Lasi oli mennyt ranteesta läpi ja vaurioittanut hermoja siten, että sormet eivät toimineet. Pelkona oli, että sormet jäävät toimintakyvyttömiksi. Lääkäri arveli, että vuoden päästä nähdään, palautuuko tunto ja alkavatko sormet toimia.  Rukousillassa muutama kuukausi tapaturman jälkeen käsi parani. Rukousillan jälkeen poika vietiin lääkärintarkastukseen, jossa lääkäri totesi: ”Ihmeiden aika ei näköjään vielä ole ohi.”

Vaikka ihmeitä tapahtuu suhteellisen harvoin, tarvitaan niitä vahvistamaan uskoa ja toivoa. Kaaoksen keskellä Jumala lupaa olla kanssamme, myötä- ja vastoinkäymisissä. Olemme liitossa Hänen kanssaan. Hänen elämänsä alkaa vaikuttaa meissä ja saamme elää todeksi Hänen sanansa: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Joh. 14:27)

Kiitos tuestasi

Opetuslapsilla oli monenlaisia armolahjoja, mutta rahan keräämisen armolahjaa heilläkään ei ollut. Rammalle Kauniin portin vieressä voitiin kuitenkin sanoa: ”Hopeaa ja kultaa minulla ei ole, mutta Jeesuksen nimessä nouse ja käy”. Raamatussa Bileam yritti käyttää näkemisen lahjaansa rahan keräämiseen, mutta hänelle kävi huonosti. Kerran kaksi kirkkoruhtinasta pohtivat keskenään: ”Me saatamme sanoa, että hopeaa ja kultaa meillä on, mutta emme pysty sanomaan Jeesuksen nimessä nouse ja käy”. Kiitos kun olet tukenut toimintaamme. Työssä on mentävä rukous edellä.

Siunattua talviaikaa,

Seppo